Vergeten?

Inloggen met je Facebook

Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

Hoe kun je zelf een vetbol maken voor de tuinvogels?

  • 4 jaar en 4 maanden geleden
  • 20505 keer bekeken
  • Waardering
    0

Omschrijving

Een vetbol als vogelvoer kun je makkelijk zelf maken. Het recept van zaadjes in een bolletje frituurvet is niet moeilijk. Door het ophangen van vetbollen, kun je de vogels een beetje helpen als het koud is en ze moeite hebben met het vinden van voldoende voedsel. Als je het vetbolletje ophangt aan een boom of tak ergens in je tuin of bij je balkon, dan kun je zien hoeveel gezellige tuinvogeltjes erop afkomen. In de instructievideo legt Aad uit hoe je zo’n vetbol kunt maken. In de geschreven handleiding staan de stappen nog een keer beschreven.
Bron: aadjeZ

Handleiding (afdrukken)

Benodigdheden

  • ongezouten frituurvet
  • mix van zaden
  • stevig touw
  • pluk watten
  • plastic of kartonnen bekertje

1. Het touw en de watten

Neem een pluk watten en maak daarin een klein gaatje. Maak onderin het touw een dikke knoop en steek het touw door het gaatje in de watten. De pluk watten zullen op de knoop blijven hangen. Duw de watten diep in het bekertje en laat het touw uit het bekertje hangen.

De watten aan de onderkant van het touw zorgen ervoor dat bij wat warmer weer het bolletje niet van het touwtje glijdt. Ook kunnen vogeltjes de watten als nestmateriaal gebruiken.

2. De zaden

Vul tot iets over de helft het bekertje met de zaden.

Doe naast het zadenmengsel ook eens wat rozijnen of meelwormen in de vetbol.

3. Het frituurvet

Laat het frituurvet op laag vuur smelten en giet daarna voorzichtig een laagje van het vet over de zaden heen. Knijp, nadat je het vet in het bekertje hebt gegoten, in het bekertje, zodat het frituurvet zich door het hele bekertje kan verplaatsen en overal komt te zitten. Giet er zo nodig nog wat frituurvet bij.

Zorg dat het frituurvet niet te heet is, anders smelt je bekertje!

Giet het bekertje nooit tot het randje toe vol!

4. Het vet hard laten worden

Zet het bekertje een dag in de koelkast en laat het vet hard worden.

5. Het bekertje verwijderen

Knip het bekertje voorzichtig van de vetbol af. Hang de vetbol op aan een boom of aan een tak ergens in je tuin of bij je balkon en geniet van de gezellige vogeltjes die erop afkomen. Veel plezier.

Wist je dit?

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht. Als je wat voer strooit komen ze dus graag eten. Als extra energiebron kun je vetbollen en pinda’s ophangen.
Bij strenge vorst kunt je beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kun je ijs vergruizen zodat de vogels ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. Bron: vogelbescherming.nl

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!

Deze instructie melden als ongepast

Weethetsnel
Heeft 259 instructies gemaakt

Gerelateerde instructies